Gulutensiz Yiyecekler Şeker Hastalığı Riskini Artırıyor

Son zamanlarda "glutensiz", "gluten-free" sözcüklerini sıkça duyar olduk. Bunun pek tabii bazı sebepleri var. Bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olan gluten enteropatisi hastalığına ve gluten hassasiyetine sahip olan kişi sayısının artması ve belki biraz da ünlülerin glutensiz gıdaları tüketmeleri bu nedenler arasında sayılabilir.
Glutensiz yiyecekler günümüzde popüler durumda fakat bu daha ne kadar devam edecek? Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre glutensiz gıdalar ve tip 2 diyabet arasında bir bağlantı mevcut.
Gluten aslında buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Gıda sektöründe çok kullanışlıdır. Hamura esneklik katar, kabarmasına ve şeklini korumasına yardımcı olur.
Fakat aynı protein gluten enteropatisi hastası insanların da kabusu olabiliyor. Bu hastalık doğuştan gelen bir bağışıklık sistemi bozukluğudur. Vücut gluteni kendisi için bir tehdit olarak görür ve tepki verir. Çok sık görülen bir hastalık olmasına rağmen hastalığının farkında olan kişiler farkında olmayanların dörtte biri kadardır. Her yüz kişiden biri bu hastalığı taşımaktadır.
Glutensiz besinler tüketmenin bu kişiler için mantıklı bir sebebi varken diğer kişiler için bir yararı yoktur. Son yapılan araştırmalar gösteriyor ki glutensiz gıdalarla beslenmenin önemli dezavantajları olabiliyor.
Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre gluten tüketimi ve tip 2 diyabet arasında ters ilişki bulunuyor. Yani bu demek oluyor ki beslenmeniz ne kadar az gluten içeriyorsa tip 2 diyabet riskiniz o kadar artıyor.
Edinilen veriler 200.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen üç farklı geniş çaplı çalışmadan elde edildi. İzleme süresi boyunca 200.000 kişiden 15.947'sinde tip 2 diyabet durumu olduğu doğrulandı.
Analizler gösterdi ki en fazla gluten tüketimi yapan kişilerin en az düzeyde tüketenlerle karşılaştırıldığında %80 daha az tip 2 diyabet riski bulunuyordu.
Tip 2 diyabet hastalığının tedavisi bulunmamaktadır ve hafiflediği de nadiren görülür. Bu da demek oluyor ki bu hastalığa bir kez yakalanırsanız bir daha geri dönüşünüz olmayacak. Sağlıklı olduğunu düşündüğü için glutensiz gıdalarla beslenen kişilerin seçimlerini tekrar gözden geçirmeleri şiddetle önerilir.
[Kaynak: sciencealert]
Leave a Comment